Destination Uppsala

Storslagen trädgårdsfest till Linnés ära

Storslagen trädgårdsfest till Linnés ära

Lördag 21 maj firar Uppsala Carl von Linnés 309:e födelsedag med en linneansk trädgårdsfest i Blomsterkungens hem och trädgård på Svartbäcksgatan. Det blir en blomstrande 1700-talsfest med bland annat trädgårdsmarknad, odlingstips, dans, föredrag och visningar.

På lördag är det åter dags för en av Uppsalas mest ”världsberömda” fester, Carl von Linnés födelsedag. I år arrangeras en blomstrande 1700-talsfest för hela familjen med dans, odlingstips, mat, trädgårdsmarknad, visningar och föredrag. För de yngre anordnas skattjakt, experimentverkstad och djurvandring.

– Det är alltid lika spännande med Linnéfirandet och jag vet att det är uppskattat av alla som bor och besöker Uppsala. I år får man möjligheten att göra en tidsresa till 1700-talet, med frasande kjolar, glänsande skospännen och mathantverk. Man kommer också att kunna lyssna till riktigt intressanta föreläsare och få odlingstips på vårens mest centrala växtmarknad, säger Lotta Saetre, projektledare för Linnéfirandet.

I år har man bjudit in författaren Kerstin Ekman och Gerda van Uffelen från Leidens botaniska trädgård för att hålla föredrag. I Linnémuseet visas årets sommarutställning om Sara-Lisa Moraea, Linnés fru som i år fyller 300 år. På plats i trädgården finns också möjligheten att träffa forskare, experimentera och lära sig mer om Linnés vetenskaper idag. Programmet är späckat.

Precis som förra året planerar Linnésamverkan att i samband med firandet också placera ut de check points med information om Linné, hans koppling till Uppsala och de linneanska besöksmålen, som ska stå på flera platser i city och trädgårdarna under sommaren.

– Carl von Linné är en av världens mest kända vetenskapsmän, och Uppsala är den ort i världen som kan uppvisa allra flest spår av honom. Dessa check points är ett sätt för uppsalabor och besökare att lära sig mer om Linné, hans koppling till hemstaden och uppleva det gröna arv som han har lämnat efter sig här, säger Brita Zetterberg Blom projektledare för Linnésamverkan.

Linnéfirandet är även i år certifierat som Miljömärkt Event av Håll Sverige Rent.

Post Comment