Nyheter

10 vanligaste hundraserna i Uppsala

År 2014 var Labrador den vanligaste rasen att välja när svenskarna köpte hund. Rasen vann även 2015 och befäster därmed sin ställning som Sveriges mest populära hundras. Varje år sammanställer Jordbruksverket och Svenska kennelklubben statistik över rasernas popularitet och skillnaderna är inte speciellt stora år från år. Mellan 2014 och 2015 har Jämthund och Golden retriever bytt plats på andra och tredjeplatsen men i övrigt är det lika på de första åtta platserna.

De större skillnaderna går istället att se över hur populära vissa raser är i olika delar av landet. Även om Labradoren är populär i Uppsala så är det Tysk schäfer som leder listan. Jämthunden som över hela Sverige ligger på tredjeplats finns inte ens med på tio topp i Uppsala. Det är en ras som ligger som första val i Arjeplog vilket tydligt speglar geografiska skillnaderna.

På listan över de 10 vanligaste hundraserna i Uppsala finns flera raser som inte finns med när Sveriges populäraste raser presenteras. Både Jack Russel, Rottweiler, Border Collie, Engelsk springer spaniel och Dvärgpudeln är bland de tio mest populära i Uppsala – något som inte speglas i resterande del av Sverige.

hundar i uppsala
Bildkälla: Svedea.se

Är det rasernas karaktäristiska drag som lockar uppsalaborna att köpa dem?

Jack Russel – En av de modigaste och djärvaste raserna, i förhållande till dess storlek. En mycket uppskattad sällskapshund som även är lämpad för ex. grytjakt. Jaktinstinkten gör den mycket duktig på sök och agility. Rasen kännetecknas av att vara glad och att gilla utmaningar.

Rottweiler – Vänlig och godmodig ras och en utpräglad brukshund. Har till viss del använts inom försvarsmakten. Muskulös ras som passar bra som familjehund.  Är däremot den ras som kommer åtta över ” Tio topp hos veterinären”.

Border Collie – En Border Collie är snabb, livlig och i grunden en vallhund. I jämförelse mot många andra raser är den överlag mycket frisk. Den tycker om att arbeta och att ”ha en uppgift i livet”.

Engelsk springer spaniel – En mycket glad och snäll hundras som även gillar att arbeta. Inom fågeljakt används rasen för att stöta och apportera. Passar utmärkt som en familjehund i de fall som familjen själva är relativt aktiva.

Dvärgpudel – Dvärgpudeln är mycket social, livlig och följsam. Den följer gärna husse/matte i hemmet och är där det händer saker. Populär både inom utställning, agility och lydnad. Är dessutom generellt frisk och lever länge.

Post Comment