Nyheter

1 av 4 barn i Uppsala län saknar sparande

Många barn i länet saknar helt sparkapital från föräldrarna. 25 procent av föräldrarna sparar inte alls till sina barn. 64 procent säger att de sparar, och summorna varierar kraftigt. Det visar en undersökning från Länsförsäkringar Uppsala.

64 procent av föräldrarna i Uppsala län sparar en summa pengar till sina barn varje år. Det är en något lägre andel än riksgenomsnittet. Föräldrar i Uppsala län sparar i genomsnitt 3 676 kronor per barn och år, även det något under riksgenomsnittet på 3 824 kronor per barn och år.

– Att ha ett sparkapital är en trygghet alla bör ha. Det behöver inte vara stora summor pengar man lägger undan. Det viktiga är att ha en buffert och något att falla tillbaka på, säger Johan Sojde, bankansvarig, Länsförsäkringar Uppsala.

42 procent av låginkomsttagarna i länet, det vill säga de med en månadsinkomst på under 14 999 kronor i månaden, sparar inte alls till sina barn. Bland dem med månadsinkomst över 15 000 kronor i månaden är det 22 procent som inte alls sparar till sina barn.

– Generellt sett är svenskar duktiga på sparande. Men finns det fortfarande en grupp som hade behövt ett bättre sparkapital för sina barn och det är låginkomsttagare, säger Johan Sojde.

Om undersökningen:
Totalt har 4 617 svenskar mellan 16 och 69 år intervjuats av Hermelin Nordic Research på uppdrag av Länsförsäkringar.

Post Comment